Cu privire la poprire/validare de poprire
– reglementare – art. 781 si urm. Codul de procedura civila
Poprirea inseamna indisponibilizarea banilor unui debitor executat silit, la tertul care ii datoreaza (de ex: angajatorul este tert poprit pentru angajatul executat silit intrucat ii datoreaza salariu, banca este tert poprit pentru debitorul care are sume de bani in conturiledeschise la acea banca)
Validarea de poprire il vizeaza pe tertul poprit (care la randul sau are de platit debitorului executat silit) si care nu se conformeaza masurii popririi – adica nu plateste catre executor (care reprezinta creditorul) ceea ce ar avea de plata catre debitorul executat silit.
Ca urmare a validarii popririi, executorul (creditorul pe care il reprezinta) poate sa execute direct tertul poprit (contul lui, nu ceea ce se cuvine debitorului executat silit), in limita sumei datorate de aceasta debitorului (angajatorul va fi executat pe contul sau pentru suma pe care o datoreaza angajatului, chiar daca se mentine poprirea pe viitor pe salariul angajatului pana la recuperarea intregii sume datorate)
In ceea ce priveste limita executarii veniturilor banesti (art. 729 CPC) – salariul poate fi executat silit in limita a 1/3, iar pentru obligatii de intretinere/alocatii copii- pana la ½ din net. Toate executarile insumate nu pot depasi ½ din venitul net lunar.
Daca veniturile sunt mai mici decat salariul minim net pe economie, se poate urmari doar ceea ce depaseste jumate din salariul minim pe economie.